THE RIGHT PLACE FOR HUMAN SOLUTIONS


‘Ergonomische klachten door werk zelden gecompenseerd’

‘Ergonomische klachten door werk zelden gecompenseerd’

Werknemers met fysieke klachten door ergonomische omstandigheden op het werk, de thuiswerkplek of de flexplek, worden in vier van de vijf gevallen niet gecompenseerd door hun werkgever.

Dat blijkt uit onderzoek onder 250 mensen van online onderzoeksbureau No Ties.

De klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat worden ook wel werkgerelateerde ergonomische klachten genoemd. Het gaat vaak om pijn in de onderrug (43 procent), nekpijn (40 procent) of schouderpijn (35 procent).

Van de werknemers die een vaste thuiswerkplek hebben, heeft 34 procent klachten. Daarna volgen de medewerkers met een vaste werkplek op kantoor (31 procent) en de mensen met een flexwerkplek op kantoor (25 procent).

 

Verzuim

Slechts 18 procent van de werkgevers komt in actie, blijkt uit het onderzoek. Ze bieden dan een werkplekcheck aan, of ondersteunende ergonomische producten die helpen bij het terugbrengen van de klachten.

Als medewerkers zelf proberen om van de klachten af te komen, gaan ze vaak naar de fysiotherapeut (23 procent).  Een op de vijf werknemers vermijdt de werkplek die de klachten geeft.

 

Compensatie

Kleine bedrijven met de tussen de vijf en negen werknemers compenseren het vaakst, bedrijven met twintig tot veertig werknemers het minst.

Volgens Europese regelgeving is de werkgever verplicht om zorg te dragen voor een goede werkplek voor de werknemer. Volgens onderzoeksbureau Arkenford Research is 75 procent van de bedrijven niet op de hoogte van de wettelijke plicht om werknemers die buiten kantoor werken een gezonde werkplek te geven.

Redactie

Redactie

Laat een reactie achter

een × 1 =