THE RIGHT PLACE FOR HUMAN SOLUTIONS


10 werkplekken waar u rekening mee moet houden

10 werkplekken waar u rekening mee moet houden

Traditionele kantoorplekken staan onder druk en thuiswerken, cubicles en betaalde flexplekken rukken op. Juriaan van Meel reisde gedurende drie jaar de wereld over om hedendaagse werkplekken te bestuderen; hij ontdekte 10 verschillende soorten werkplekken. Van Meel deed zijn onderzoek voor het Centre for Facilities Management van de Deense Technische Universiteit; het boek Workplaces Today is het resultaat.

In zijn boek onderscheidt Van Meel tien verschillende soorten werkplekken die over de hele wereld terug te vinden zijn; per categorie beschrijft hij weer drie voorbeelden. Van traditioneel kantoor met lange gangen en gesloten ruimtes tot kantoor aan huis, etages met cubicles en betaalde flexplekken. “Dat laatste is een interessant fenomeen,” zegt Van Meel op NRC.nl. “Freelancers kunnen in principe overal werken, maar leggen vaak toch zo’n drie- tot vierhonderd euro per maand neer voor een kantoorplek.”

In het boek staan de volgende 10 werkplekken vermeld:
• Thuis
• Openbare ruimte (bv. Coffee Company met gratis wifi)
• Co-werkplekken, waarin verschillende freelancers gezamenlijk werken
• ‘Speels’ kantoor (bv. Google)
• Flexkantoor zonder vaste werkplekken
• Studio: half atelier, half werkplek (vooral in creatieve industrie)
• Modern kantoor (bv. The Edge)
• Proceskantoor: efficiënt, laag budget, standaard kantoortuin (bv. klantenservice)
• Traditioneel kantoor: lange gangen, aparte kamers
• Gerecycled kantoor: ooit traditioneel kantoor, maar nu iets anders (bv. café waar mensen werken)

Kantoor van de toekomst

Volgens Van Meel zal er behoefte blijven aan kantoren, al is het alleen als plek waar je zonder een afspraak te maken, collega’s of gelijkgestemden tegen kunt komen. “Dat is voor mij het bestaansrecht van het kantoor anno 2016.” Naar zijn mening zal het kantoor van de toekomst zich steeds meer ontwikkelen tot een netwerk aan werkplekken, waar werknemers zelf kunnen kiezen wáár ze gaan zitten.

Daarnaast zijn er volgens hem nog andere redenen voor het voortbestaan van traditionele kantoorwerkplekken: privacy en rust. “Dat je de deur achter je dicht kunt doen en geconcentreerd kunt gaan werken, is heel belangrijk”, aldus Van Meel.

“Door vele architecten en consultants is jarenlang gepleit voor open ruimtes. Daar komen ze een beetje op terug. Er is een herwaardering voor plekken waar werknemers kunnen nadenken.”

Bron: FMM.nl 

Redactie

Redactie

Laat een reactie achter

2 × 5 =